Gevelbekleding
De hedendaagse architectuur stelt u in de mogelijkheid om verschillende materialen voor uw gevelbekleding te kiezen. Materialen zoals hout, metaal, kunststof, zink… zijn ons allemaal wel bekend, maar de technieken en bijhorende voordelen of nadelen mogelijks niet.
Een woning heeft in de eerste plaats een dragende structuur. Noem het “het skelet” van de woning. De gevel wordt daarvoor geplaatst en moet bescherming bieden tegen de weersomstandigheden (denk maar aan bare weersomstandigheden zoals sneeuw, hagel, wind en regen). Het skelet van de woning kan ook uit verschillende materialen bestaan (beton, hout, snelbouwbakstenen, …)
Een goede gevelbekleding is zeker nodig voor het beschermen van het skelet van de woning en kan tegelijkertijd dienen als isolatie.
Een goede gevelisolatie is van groot belang. Het isoleren van woningen staat voor velen echter vaak synoniem voor dubbele beglazing en dakisolatie. Wat vaak uit het oog wordt verloren, is het belang van de integratie van een kwalitatieve buitengevelisolatie. 25% van het totale energieverlies bij woningen is immers te wijten aan slecht geïsoleerde buitengevels. Om dit tegen te gaan opteren wij steeds voor het innovatieve isolatie- en afwerkingsconcept “ISOFINISH”. Kenmerkend voor Isofinish is het doorlopend, ultradun en brandveilig isolatieschild met uitstekende thermische prestaties. De draagstructuur komt niet in contact met de isolatie, waardoor een optimaal geventileerde gevel onstaat. Bovendien laat dit concept talrijke esthetische afwerkingen toe! Zo wordt Isofinish een doeltreffende oplossing die ertoe bijdraagt dat milieubewustzijn en energie-efficiëntie voor de burger realistische en esthetisch verantwoorde opties worden. De opmerkelijke resultaten van buitenisolatie brengen het behalen van de Kyoto-normen en de Europese doelstellingen weer een belangrijke stap dichterbij.
Opbouw van het Isofinish Systeem
- Doorlopend plaatsen van de Recticel Powerwall® isolatie.
- Isolatie bevestigen met Borgh isolatiepluggen 8 mm.
- Voorboren draaglatten met houtboor 8 mm. Gaten afwisselend links en rechts boren op 25mm van de rand.
- Doorheen draaglat en isolatie boren (Ø8) tot in muur.
- Borgh® Facafix Plug + gevelschroef doorheen draaglat en isolatie tot op gewenste diepte in muur plaatsen. (doorsteekmontage)
- Alle draaglatten vrij laten hangen op de Facafix gevelschroeven.
- Plaatsen bouwlaser of uitlijnkoord.
- Draaglatten op gewenste afstand schroeven volgens referentiepunt.
- Plaatsen schuine Borgh® Facafix gevelschroeven om eindstabiliteit te garanderen.
- Nadien plaatsen van gevelbekleding naar keuze.
Gevelbekleding in massief hout
Zowel bij klassieke architectuur als bij hedendaagse bouwstijlen wordt hout graag ingezet. Voor de sterkte, de verwerkbaarheid in diverse profielen en modellen, de thermische eigenschappen, maar bovenal omdat het ook gewoon mooi is en zich zeer goed laat combineren met andere materialen. Van alle gevelbekledingsproducten is hout ongetwijfeld één van de meest ecologische oplossingen. Hout is de enige echt vernieuwbare grondstof , het zet CO2 vast en het is biologisch afbreekbaar. Het gebruik van hout is dus milieuvriendelijk op voorwaarde dat de bossen verantwoord beheerd worden.
Qua afwerking kan men kiezen uit diverse planchettes, Sidings of lattengevels.
Planchettes zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten o.a. Ceder, Padouk, Afrormosia, Eik,… De planken worden horizontaal of verticaal geplaatst op een houten latwerk dat bevestigd is aan de muur. Door middel van een systeem van groeven en tanden kunnen ze meestal eenvoudig in elkaar geklikt worden. Er zijn diverse constructies mogelijk, je kan ze verticaal of horizontaal plaatsen.
Voor aanhangers van de strakkere bouwvolumes zijn lattengevels een ware zegen. Het lijnenspel van hout en schaduw brengt ritme in elk bouwwerk.
Sidings en shingles daarentegen bestaan al eeuwen. Ze stralen dan ook een soort eerlijke traditie uit. Ontegensprekelijk hebben ze een landelijk “Cottage” karakter, maar toch zie je ze ook al eens opduiken aan de gevel van een strak gebouw.
Afwerking & onderhoud
Houtsoorten met een hoge duurzaamheid hebben eigenlijk geen extra bescherming nodig. Maar net zoals alle andere houtsoorten, ongeacht hun kleur of duurzaamheid, zullen ze vergrijzen onder invloed van UV en weersomstandigheden. Deze vergrijzing vermindert de technische kwaliteiten van het hout niet.
Wilt U het vergrijzingsproces echter tegengaan, of gecontroleerder laten verlopen, dan kan U kiezen voor één van de volgende afwerkingen:
- Pre-Grey
- Kleurolie
- Gelakt
Bovendien kunnen deze 3 afwerkingen gecombineerd worden met een geborsteld oppervlakteafwerking.
Prey-grey
Wanneer bepaalde delen van een houten gevel minder of meer blootgesteld worden aan regen en UV, dan zullen die anders vergrijzen. Kleurverschillen en vervelende vlekvorming zijn dan het resultaat. Om dat te voorkomen kan geopteerd worden voor een “Prey-grey” afwerking. Deze impregnerende, watergedragen primer is waterdamp doorlatend; dwz het laat met mondjesmaat vocht door en zorgt voor een egale vergrijzing zonder vlekvorming. Onafgewerkt blijft het product ca 6 maanden actief (afhankelijk van blootstelling aan zon en regen). Tijdens deze periode heeft het hout de kans gekregen egaal te vergrijzen. Eens het product is uitgewerkt, zal het hout gewoon verder naar zijn natuurlijke eindvergrijzing evolueren.
- Kleurolie – transparante kleurafwerking
- Duo-systeem: primerlaag + olielaag beide gekleurd
- Spectaculaire penetratie van de kleurpigmenten door nanotechnologie
- Optimale bescherming tegen inwerking van UV-stralen
- Waterbestendig, werkzaam tegen schimmelvorming
- Duurzame bescherming door moleculaire binding van de olielaag Ademend
- Voorkomt verkleuring en afschilfering
- 0% VOC: milieuvriendelijk
Gelakt – dekkende kleurafwerking
- Watergedragen, dekkende zijdematte grondverf en deklaag
- Wordt aangebracht in 2 lagen
- Hoge waterdampdoorlaatbaarheid
- Houtvocht regulerend
- RAL-kleuren
Gevelbekleding in plaatmateriaal
Naast hout kan men het Isofinish systeem ook nog gaan afwerken met allerhande plaatmateriaal; o.a. Trespa, Rockpanel, Ornimat, en Vezelcementplaten van Eternit. Zelfs crepi is mogelijk.
Sidings van Eternit
De Cedral stroken zijn vervaardigd uit vezelcement een uiterst duurzaam en milieuvriendelijk materiaal. De gevelstroken zijn verkrijgbaar in 2 uitvoeringen: Cedral Classic biedt u de bekende cederhoutstructuur en Cedral Smooth heeft een licht gestructureerd uitzicht.
Voordelen en eigenschappen
- Zeer onderhoudsvriendelijk
- Esthetisch oppervlak in verschillende dekkende kleuren Bewerkbaar met schrijnwerkerstoestellen
- Nagelen en schroeven zonder voorboren
- Brandveilig (niet-ontvlambaar, niet-brandverspreidend) Geluidsisolerend
- Bestendig tegen uiteenlopende temperaturen
- Waterbestendig (niet op daken of afhellende vlakken in buitentoepassingen gebruiken)
- Bestendig tegen vele levende organismen (schimmels, bacteriën, insecten, ongedierte, etc.)
- Bestendig tegen vele chemicaliën
- Milieuvriendelijk, geen emissie van schadelijke gassen
CEDRAL behoeft geen specifiek onderhoud en geen herbehandeling (coating) na verloop van tijd. Voor kleine verontreinigingen kan men de plaat afwassen met een zacht huishouddetergent of zachte zeepoplossing gevolgd door spoelen met proper water.
StoVerotec gevelplaten
De StoVerotec gevelplaat is een hoogwaardig duurzaam bouwmateriaal, gemaakt uit ecologisch materiaal. Het glasgranulaat wordt met bindmiddel tot een StoVerotec plaat gevormd welke naadloos afgewerkt kan worden. StoVerotec gevelplaten geven een perfecte ondergrond. De damp-openheid en ventilatie van het systeem zorgen ervoor dat de wandconstructies goed kunnen drogen. Bovendien zijn ze bestand tegen extreme temperaturen, gevaar van scheuring wordt tot het minimum beperkt door een uiterst geringe uitzettingscoëfficiënt. In combinatie met de onderconstructie, het isolatiemateriaal en de diverse afwerkingen, ontstaan attractieve gevels. Hiermee wordt een uitstekende thermische isolatiewaarde en verbeterde geluidsisolatie behaald!
Onderconstructie
StoVerotec gevelplaten laten zich probleemloos op elke geschikte onderconstructie monteren. Optimale resultaten worden bereikt bij toepassing van de aluminium onderconstructie. Deze bestaat uit aluminium wandhouders en verticale aluminium draagprofielen. Hiermee is het een ideale ondergrond voor speciale afwerkmogelijkheden. De wandhouders zijn, afhankelijk van de isolatiedikte, in afmetingen van 50 tot 290 mm leverbaar. Bevestigingsproblemen zijn uitgesloten en ondergrondoneffenheden van tientallen centimeters kunnen probleemloos worden opgevangen. Een systeem dat door zijn eenvoudige montage tijdbesparend en daardoor winstgevend is. Houtskeletbouw-ondergrond
StoVentec Fassade biedt als geventileerd systeem een duurzame bescherming tegen weersinvloeden voor houtskeletbouw. Ook gebruik als niet geventileerd systeem is mogelijk, mits daarvoor de juiste bouwfysische maatregelen worden genomen om inwendige condensatie in de constructie tegen te gaan.
Wapeningslaag en afwerklaag
De StoVerotec gevelplaat wordt nadien voorzien van een cementvrije, vezelversterkte wapeningsmortel. Hierin wordt het wapeningsweefsel ingebed en vlak afgewerkt. Tot slot wordt de wapeningslaag afgewerkt met een sierpleister naar keuze waardoor er een naadloos geventileerde gevel ontstaat.
Praktisch
- eenvoudige montage, makkelijk verwerkbaar, geen aparte bewerking bij plaatnaden
- handzaam formaat gecombineerd met een licht gewicht
- uitvlakken van grote wandoneffenheden is eenvoudig uit te voeren
- sterke verbetering van geluidswering
- nagenoeg elke kleur (ook donkere) is mogelijk
Stabiel
- bestand tegen weer en wind
- stootvast en toch elastisch (niet star)
Veelzijdig
- geschikt voor alle gangbare onderconstructies en gebogen vlakken
- als plafondconstructie toepasbaar
- een veelvoud aan afwerkingmogelijkheden
- probleemloos te combineren met andere gevelsystemen
Steenstrips
In deze moderne tijden kan een authentieke gevel een woning soms sterk opwaarderen. Helaas is vaak ook het tegendeel waar… Zo vertonen gevels van oudere woningen dikwijls sporen van vervuiling, om nog maar te zwijgen over mogelijke beschadigingen die een gevel door
de jaren heen kan oplopen. Gelukkig zijn er diverse opties om een gevel op te frissen; de ene al wat drastischer dan de andere. Bij wie houdt van het karakteristieke uitzicht van een gemetste gevel zullen ook steenstrips zeker in de smaak vallen. En terecht, want steenstrips kunnen snel en relatief vlot een volledige gevel in een nieuw jasje stoppen.
De grote voordelen van steenstrips, isolatie en renovatie
Dankzij steenstrips kan je een bestaande gevel isoleren zonder het karakter van een bakstenen woning te verliezen. Steenstrips worden verzaagd van echte bakstenen en zijn dus niet te onderscheiden van elkaar. Ook de hoeken worden speciaal uitgezaagd zodat je optisch net hetzelfde effect verkrijgt als volwaardige bakstenen.
Door de extra handeling van het verzagen kosten steenstrips bijna evenveel als complete bakstenen. Het grote voordeel situeert zich in het feit dat er geen extra fundering geplaatst moet worden, wat bij traditionele bakstenen wel het geval is. Ook wordt er veel minder ruimte verloren en is het perfect mogelijk bestaande ramen af te werken met steenstrips. Hierbij worden de dagkanten afgeslepen zodat er voldoende ruimte wordt gecreëerd om te isoleren. Dit is bijzonder handig bij kleine renovaties of projecten waar de ramen reeds geplaatst werden.
Plaatsen van steenstrips met isolatie.
Voor het plaatsen van steenstrips op een bestaande gevel worden verschillende methodes toegepast. Welke methode het meest geschikt is zal afhangen van de constructie, persoonlijke voorkeuren en het budget:
Rechtstreeks op de bestaande gevel
Dit is de snelste manier om je buitengevels te isoleren en wordt aangeraden wanneer er geen spouwmuur aanwezig is. De isolatie wordt dan rechtstreeks vastgemaakt op de buitengevel door middel van met vijzen. Om geen koude bruggen te krijgen rondom de ramen kan je er ook voor kiezen om de dagkanten af te slijpen en deze ook af te werken met isolatieplaten.
Wanneer je woning een luchtspouw bevat kunnen de steenstrips en isolatie ook meteen op de buitenmuur bevestigd worden. Om de isolatie zijn werk te laten doen is het wel noodzakelijk de luchtspouw compleet luchtdicht te maken. Dit kan gebeuren door alle gaten en kieren goed af te dichten maar nog beter is om deze ook op te vullen met spouwisolatie. Op deze manier zal je woning nog beter geïsoleerd zijn en is luchtcirculatie uitgesloten.
Verwijderen van de buitengevel
Het verwijderen van het buitenspouwblad is de meest drastische methode om een bestaande woning te isoleren. De luchtspouw wordt zo verwijderd waardoor de nieuwe isolatie rechtstreeks tegen de binnenmuren geplaatst wordt. Op deze manier zijn koude bruggen uitgesloten en win je ook extra plaats om te isoleren. Zonder de gevel verder naar buiten te laten komen kan je zo tot maar liefst 10 centimeter dik isoleren.
Door de interessante subsidieregelingen – federaal, regionaal en lokaal – is dit een investering die zichzelf binnen enkele jaren terugverdient en het comfort in uw woning aanzienlijk verhoogt.
Keuze en formaten steenstrips voor gevelbekleding
Steenstrips zijn er in alle soorten en maten. De dikte ervan varieert van 20 tot 50 mm. Ze worden niet alleen van baksteen gemaakt maar ook van beton, gips of kunststof. Zelfs natuursteenstrips zijn mogelijk. Zo zijn ze niet alleen ideaal bij het renoveren van de gevel, maar kunnen zo ook prima binnen toegepast worden als wandbekleding. Er is veel keuze aan kleuren, vormen en texturen.
Baksteenstrips:
Baksteenstrips zijn 2cm dikke schijfjes gezaagd van originele gevelstenen en hebben daarom dezelfde eigenschappen als de gevelstenen in het kader van de Belgische Benor en Europese CE- normering. Ze zijn bovendien licht van gewicht en erg handig om te verwerken.
U hebt keuze uit 5 formaten steenstrips:
- Moduleformaat 50: ± 190 x 20 x 50 mm
- Waalformaat: ± 210 x 20 x 50 mm
- Moduleformaat 65: ± 190 x 20 x 65 mm
- Dik formaat: +/- 210 x 20 x 65 mm
- Normaal formaat: +/- 240 x 20 x 70 mm
Natuursteenstrips:
Geopietra is de meest geloofwaardige gereconstrueerde steen in de wereld en is daarom ook zeer moeilijk te onderscheiden van echte natuursteen. Afhankelijk van uw smaak en de architecturale eigenschappen van de woning kunt u kiezen uit verschillende modellen die telkens in meerdere kleuren te verkrijgen zijn.
Of het nu gaat om gevelbekleding, een tuinmuur, schouw, tv muur in living, verandamuur, rondom zwembad, …
Zowel binnen en buiten toepasbaar, vorstbestendig, kleurvast, beperkte dikte.
Deze steenstrips zijn op iedere ondergrond, ook isolatie aan te brengen. Dit kan in combinatie met het abitasistema isolatiesysteem, dat ook in aanmerking komt voor een isolatiepremie van de overheid.
Abitasistema staat voor de overtuiging van zijn ontwikkelaars, voor wie schoonheid en levenskwaliteit net zo belangrijk zijn als de kwaliteit van de materialen en de bouwtechnische vereisten. Hun waardevolle schat aan ervaringen op het gebied van esthetisch bouwen, alsmede hun buitengewone sensibiliteit zijn geïntegreerd in dialoog en onderzoek en hebben dankzij talloze proeven en aanhoudende toepassing geleid tot de ontwikkeling van eersteklas producten. Alleen in combinatie met technisch onberispelijke onderdelen, speciale componenten en betrouwbare procedures kunnen deze producten ook hun volledige potentieel ontplooien. Zo ontstond het eerste systeem met garantie voor een geïntegreerde natuursteenbekleding van gevelisolatiesystemen.
Abitasistema is een systeem dat speciaal is ontwikkeld voor innovatieve toepassingen waarbij de structuur en technische aspecten een harmonieus eindresultaat geven.
Op de steen hebt u een garantie van 50 jaar, op de plaatsing 10 jaar.
Murogeopietra heeft verschillende mogelijkheden qua profiel; “Gespleten profiel”, “Opus Incertum”, “Rechthoekig”, “Spontaan” en “Kasteel”
Valt U voor de charme van kaleien, maar leent de huidige gevel er zich niet toe, dan kunnen steenstrips al dan niet in combinatie met isolatie hiertoe een oplossing bieden. Het is echter perfect mogelijk om uw gevel te isoleren, vervolgens te bekleden met steenstrips en tot slot te kaleien.