Skip to main content

Kaleien

Minerale kaleilaag

Met deze techniek wordt het klassieke en typisch Vlaamse “witkalken” gesimuleerd. Wie kent niet het typische, fraaie, witte uitzicht van de witgekalkte windmolens en boerderijen die we nog steeds her en der in het landschap aantreffen. In de huidige geest van restaureren en terug in originele staat brengen van al dan niet geklasseerde bouwwerken, is het aanbrengen van een kaleimortel een bijzondere populaire afwerking. Deze eeuwenoude techniek bestaat eruit een eerder dunne mortel op basis van natuurlijke hydraulische kalk of cement , die met een speciale Tampicoborstel op het metselwerk wordt aangebracht. Omdat de mortel zich als het ware om het bouwwerk heen drapeert, blijft de structuur van de bakstenen ondergrond bewaard. De borsteltechniek, de manier van voegen en de structuur v/h metselwerk bepalen het uiteindelijke uitzicht, de zuigkracht van de ondergrond bepaalt de kleur nuance in de kalei laag.

Afhankelijk van het gewenste uitzicht, kan de kalei laag aangebracht worden in één of twee lagen, en eventueel nadien overschilderd worden met een kalk- of silicaatverf. Hierdoor krijgt men een effect alsof de ondergrond reeds tientallen malen gewitkalkt werd. In tegenstelling tot witkalken biedt dit systeem, dankzij het hydraulische karakter van zijn bindmiddel, een duurzame bescherming.

Om het geheel extra te beschermen tegen indringend water en vervuiling, kan men in laatste instantie een hydrofuge of vochtwerende behandeling aanbrengen.
Het grote voordeel van dit systeem is dat de samenstelling van de mortel nauw aansluit bij de eigenschappen van het historisch metselwerk dat meestal met kalkmortel werd vervaardigd. Concreet betekent dit dat het systeem zowel op verweerde als op nieuwe ondergronden kan aangebracht worden en dat niet noodzakelijk het oude voegwerk dient vervangen of vernieuwd te worden. Het systeem verpoedert niet en afbladeren is onmogelijk. Door zijn grote waterdampdoorlaatbaarheid en zijn kleine waterabsorptie, wordt de water- en waterdamphuishouding van het metselwerk gunstig beïnvloed. Door zijn ademend karakter heeft dit systeem een gunstig effect op het binnenklimaat.
Kortom, door zijn uitzicht en samenstelling een verantwoorde keuze voor restauratieprojecten.

Organische kaleilaag

Dit systeem is een variante op het mineraal kaleien, met dit verschil dat hier geen wolkvorming en/of kleurnuances in het uitzicht optreden. Het systeem wordt eveneens in twee lagen aangebracht met een blokborstel, de borsteltechniek, de manier van voegen en de structuur v/ h metselwerk bepalen eveneens het uiteindelijke uitzicht. Het systeem kan enkel toegepast worden op ondergronden in perfecte staat, d.w.z. dat voeg- en metselwerk geen gebreken mogen vertonen. Bijgevolg is dit systeem eerder aan te raden bij nieuwbouwprojecten. Het systeem is in de massa inkleurbaar en kan eveneens verkregen worden als siliconenhars kaleimortel (=extra waterafstotend) en zelfs een zelfreinigende siliconenhars kaleimortel.