Skip to main content

Gevelbepleistering

Het is een techniek van afwerking die reeds eeuwen bestaat. Kalkgebonden pleisters bewezen al lang hun deugdelijkheid als esthetische en beschermende afwerking op gebouwen. De laatste decennia werden tal van kunsthars gebonden pleisters ontworpen om op de meest uiteenlopende ondergronden een goede, duurzame en esthetische afwerking te garanderen. Met gevelbepleistering geeft u uw woning een meerwaarde op esthetisch gebied, maar tegelijkertijd verhoogt u de duurzaamheid. Gevelbepleistering kan toegepast worden op zowel nieuwbouw als bestaande woningen.

Soorten sierpleisters

Op basis van het gebruikte bindmiddel kunt u sierpleisters onderverdelen in twee grote categorieën: de mineraalgebonden en de synthetische.

Mineraalgebonden sierpleister

Minerale sierpleisters zijn opgebouwd uit een bindmiddel van cement en/of kalk, aangevuld met granulaten, zoals geselecteerd zand, vulstoffen, natuurlijke kleurpigmenten en water. Omwille van hun samenstelling zijn het bij uitstek ecologische producten: ze hebben een natuurlijk effect; zijn waterkerend en dampopen. Deze sierpleister wordt kant en klaar geleverd in zakken en na het mengen verspoten met een pleister spuitmachine. Hoeken worden verstevigd met roestvrije profielen en aansluitingen aan ramen en deuren worden afgewerkt met slagregendichte APU profielen. De laagdikte bedraagt minimaal 12a15 mm op effen ondergronden en de sierpleister wordt voorzien van een glasvezel wapeningsnet. Na uitharding wordt de pleister voorzien van typische en definitieve structuur met behulp van een krasbord. Dit soort sierpleister wordt ook wel Franse krabpleister genoemd. Minerale sierpleister zijn gevoeliger voor omgevingsfactoren: in een groene omgeving bestaat er een grotere kans op micro-organismen zoals algen en mossen die zich in de structuur vastzetten. Uiteraard zijn er goede producten op de markt om bepleisterde gevels te reinigen en zelfs preventief te behandelen tegen vervuiling. In dit geval raden wij aan om vanaf het begin de gevels te hydrofoberen (waterafstotend maken) of te overschilderen met een water- en vuilafstotende verflaag.

Synthetische sierpleister

Synthetische pleisters worden in een dunne laag aangebracht: ze zijn elastischer dan minerale pleisters en daardoor ook minder gevoelig voor scheuren en vervuiling. Er bestaan verschillende soorten synthetische pleisters, maar in Vlaanderen wordt meestal voor de siliconenharsgebonden sierpleister geopteerd. Deze bestaat uit minerale grondstoffen met als bindmiddel siliconenhars, emulsies en doorgaans een beperkte hoeveelheid polymeer. Eerst wordt een onderlaag voorzien van kalk/cementpleister die verstevigt is met een wapeningsnet en met een dikte tussen 12en 15mm. Hoeken worden versterkt met roestvrije profielen en ramen en deuren met slagregendichte profielen. Na volledige uitdroging van de onderlaag wordt deze voorzien van een voorstrijk of hechtlaag in kleur, welke wordt aangebracht met de verfrol. Uiteindelijk wordt de sierpleister aangebracht in kleur en korreldikte naar keuze. Dit soort sierpleister is volledig waterafstotend, dus je ziet geen verschil bij regen of droog weer. Door zijn vuil- en waterafstotend effect blijft de gevel ook langer schoon.

Gevelbepleistering op isolatie

Als we de toekomst van onze planeet voor volgende generaties willen veiligstellen dan moet o.a. ons energieverbruik drastisch naar beneden. Met de EPB-regelgeving die door de overheid in het leven werd geroepen, wordt u als bouwer of verbouwer verplicht om verstandiger om te springen met energie. Eén van de domeinen waar nog veel winst kan geboekt worden met een relatief kleine investeringskost is het veel beter thermisch isoleren van onze woningen.

De moderne gevelisolatiesystemen zijn daarom een verstandige keuze!

Enkele voordelen van deze techniek:

  • ecologisch zinvol en betaalt zichzelf terug
  • biedt een enorm comfort in de winter maar ook in de zomer!
  • brengt tot 50% energiebesparing!
  • naadloos isoleren van het gebouw (koudebruggen uitgesloten)
  • scheurvorming is uitgesloten (ondergrond is door isolatie spanningsarm en wordt afgewerkt met een soepele pleister)
  • biedt de mogelijkheid om bij een complexe architectuur diverse materialen te gebruiken

Energie en geld sparen

U kunt dankzij een gevelisolatiesysteem tot 50% energie besparen. Niet alleen uw portemonnee heeft hier baat bij, ook het milieu. Wanneer u minder brandstof nodig heeft om op koude dagen het lekker warm te hebben, ontziet u gelijk de resources van de aarde. Bovendien ontstaan minder milieubelastende schadelijke stoffen.

Binnenklimaat en welbehagen

Wanneer op koude dagen de temperatuur aan de binnenkant van een niet geïsoleerde buitenmuur slechts twee graden lager is dan de binnentemperatuur, ontstaat al gauw de indruk dat het tocht. Waarom? De warme kamerlucht koelt af aan de muur en zakt. Er ontstaat een onaangename luchtcirculatie. Op koude binnenmuren vormt zich bovendien vaak condenswater, met als gevolg schimmelvorming. Een goed gevelisolatiesysteem verhelpt deze problemen. Ze zorgt ervoor dat, ook bij vorst, de temperatuur aan de binnenkant van de muur amper onder de kamertemperatuur daalt hetgeen U een behaaglijk warm gevoel geeft en zorgt voor een gezonder binnenklimaat. In slecht geïsoleerde woningen kan het in de zomer door opwarming ondraaglijk warm worden. In goed geïsoleerde huizen daarentegen wordt de hitte door de buitenste isolatielaag samen met superisolerende beglazing en eventuele zonwering buiten gehouden.

Huizen met thermische isolatie zijn dus beter af, winter én zomer!

Beschermen = waarde vermeerderen

Anders dan bijvoorbeeld een eenvoudige verflaag is een gevelisolatiesysteem een echte bescherming voor uw gebouw. Een dergelijk systeem reduceert de temperatuurschommelingen in de ondergrond en biedt bescherming tegen vocht van buiten, dat in combinatie met vorst makkelijk scheuren in het pleister kan veroorzaken. Ook het ontstaan van algen – en schimmelgroei op de buitenmuren wordt zo voorkomen. Bovendien draagt dergelijk systeem bij tot het realiseren van een meerwaarde; gebouwen met een laag energieverbruik bieden immers betere verhuur en verkoopmogelijkheden. (bij een eventuele toekomstige verkoop moet u immers een energieprestatiecertificaat voorleggen)

Waarom kiezen voor Gevelmeesters

Al van bij de opkomst van gevelbepleistering en -isolatie in België is Gevelmeesters actief betrokken in deze materie. Door deze ervaring en continue scholing van het personeel garandeert Gevelmeesters U een kwalitatieve en doorgronde uitvoering. Al onze werken worden uitgevoerd met eigen personeel; wij beschikken over een polyvalent team van 12 mensen waardoor wij U een vlotte en flexibele samenwerking kunnen garanderen.

Alle eventuele voorbereidende werken en/of randafwerkingen worden, indien gewenst, door Gevelmeesters uitgevoerd, bijgevolg heeft U maar één aanspreekpunt! Deze werken kunnen gaan van het plaatsen van plinten in arduin tot de volledige noodzakelijke voorbereidingen zoals o.a. vervangen of verlengen van de bestaande arduinen raamdorpels, plaatsen van aluminium raamdorpels, allerhande metselwerken, aanpassen van dakoversteken, e.d….

Tot slot worden al onze pleisterwerken gegarandeerd door een 10-jarig garantieverzekeringsattest!

Soorten gevelisolatiesystemen

Al naargelang de ondergrond en de noden van de opdrachtgever , kan er gekozen worden uit verschillende isolatiematerialen. De gebruikte wapenings- en afwerkingslaag zal in functie hiervan bepaald worden.

Moeilijk ontbrandbaar gevelisolatiesysteem met polystyreen isolatie met cementvrije wapeningslaag

Dit systeem wordt als het meest succesvolle gevelisolatiesysteem ter wereld beschouwd. Het product dat al 40 jaar zijn waarde bewijst, staat synoniem voor kostenefficiëntie, betrouwbaarheid en designvrijheid. De schokvaste eigenschappen en impactbestendigheid (10 keer groter dan die van minerale systemen), de grote barstbestendigheid en de cementvrije systeemonderdelen maken van dit systeem vanuit technisch oogpunt het beste gevelisolatiesysteem – met het kleinste aantal klachten op de markt.

Moeilijk ontbrandbaar gevelisolatiesysteem met polystyreen isolatie

Dit systeem combineert een installatievriendelijke polystyreen isolatie met minerale pleistersystemen.

Mineraal, onbrandbaar gevelisolatiesysteem met rotswol als isolatiemateriaal

Dit systeem is een onbrandbaar gevelisolatiesysteem met isolerende panelen of lamellen in rotswol. De ruime keuze afwerkopties biedt ruime designmogelijkheden. Het is geschikt voor elk type van ondergrond en is bijzonder waterdampdoorlatend, dankzij de minerale systeemonderdelen.

Mineraal gevelisolatiesysteem met normale brandeigenschappen voor houtbouw en voor minerale, volle ondergronden

Dit systeem is een uitstekend systeem voor de gevelisolatie bij houtbouw en op minerale, volle ondergronden. De isolatieplaat bestaat uit hout – een hernieuwbare grondstof. De platen bieden een goede thermische isolatie en beschermen ’s zomers tegen de hitte.

Wist U dat…

Sinds 2009 maakt het Vlaams rooilijnendecreet het mogelijk in Vlaanderen tot 14 cm buiten de bestaande rooilijn te treden indien het om gevelisolatie gaat.